Startpakke – innkjøpsliste

Som du sikkert har fått med deg er jeg ganske fersk når det gjelder astronomi og astrofotografering. Før innkjøpet ble gjort hadde jeg googlet mye, og med litt hjelp fra butikkene jeg handlet i, kom jeg frem til en innkjøpsliste som skal være nok til å kunne oberservere og fotografere himmelobjekter langt inn i verdensrommet.

Teleskopet jeg gikk for er en Parabolisk Newton-reflektor. Det finnes tre hovedtyper; Refraktor-teleskop (linser), Reflektor-teleskop (speil) og Schmidt-teleskop (sfærisk speil i stedet for parabolsk speil som må ha en korreksjonslinse foran speilet.)

Årsaken til at jeg gikk for en refraktor, er rett og slett fordi man får mest for pengene. Mitt teleskop har en total brennvidde på 1000 mm (f/5), og tilsvarende refraktor-teleskop med samme brennvidde og størrelse på linsene (200 mm) koster rundt tre ganger så mye. Årsaken er at speil er billigere å produsere enn linser. Linseteleskopene gir nok bedre bilder, men siden jeg er helt i oppstarten la jeg mesteparten av potten i stativet.

Sky-Watcher Explorer 200 PDS teleskop

Dette er et ganske mye bedre teleskop enn det jeg har. Det er faktisk ikke så dyrt, og dette kommer jeg til å bytte ut om et par års tid. Det er stativet som er viktig å legge nok penger i med en gang.

Sky-Watcher HEQ5 ekvatorielt teleskopstativ

Dobbelt så dyrt som teleskopet – grunnmuren er altså superviktig. Dette kan jeg leve ganske lenge med. Det kan bære hele 13,6 kg uten problemer.

QHY Polemaster polar alignment camera

Dette er et hjelpemiddel for å sette riktig vinkel på stativet slik at teleskopet klarer å følge himmelobjektene over lang tid.

Sky-Watcher Coma Corrector

En coma-corrector korrigerer kanten av feltforvrengning i kortfokusere newtonians (HAHA – du skjønner at dette er klipp & lim fra nettet, ikke sant?). Denne forvrengningen fører til at stjerner i kanten av bildet ser ut som små kommaer («,»). På norsk: Skarpere stjerner i hele bildet!

Orion 50mm Guide Scope

Dette er et lite teleskop som settes på det store teleskopet. Gjennom dette kan man sikre at man har pekt teleskopet i riktig retning mot det man skal se på eller ta bilder av

Orion StarShoot Autoguider

En autoguider hjelper til med å følge det du skal ta bilde av. Det er et CCD-kamera som settes på guidescopet. I et program på laptopen finner man himmelelementer som man ber stativet om å følge. Nå kan man observere eller fotografere det samme objektet i timesvis uten at det flytter seg relativt til den opprinnelige plasseringen i synsfeltet på teleskopet.

Videre kjøpte jeg inn en del småting som gjør livet som astrofotograf og himmelobservatør noe enklere, og bildene og opplevelsene bedre.

Okular-koffert fra Celestron

Dette er en startkoffert med en del ulike okularer med forskjellig forstørrelse. Disse brukes kun til obervasjoner. Filterne kan brukes til fotografering.

Okularer

 • 2 x Barlow-linse (forstørrer alle okularene x2
 • 32 mm (lavest forstørrrelse)
 • 17 mm
 • 13 mm
 • 8 mm
 • 6 mm (høyest forstørrelse)

Filtre

 • Blått
 • Grønt
 • Lyst grønt
 • Dyp gult
 • Oransje
 • Rødt
 • Månefilter (grønnaktig farge som demper skinnet)

Powertank – 12V-batteripakke

Denne er et must om du skal ut i felten. Den er bærbar og har 2 x «sigarettlighter-uttak», 2 x USB stor lommelykt og liten lommelykt med hvitt og rødt lys.

Strømadapter til speilreflekskameraet

Når man tar 60 bilder á 180 sekunder, da må man ha permanent tilgang på strøm til kameraet. Du kan kanskje klare en 3-timers fotosesjon med et batterigrep og nye, fulladede batterier.

Solar-filter for beskyttelse

Om man skal bruke teleskopet på dagtid er dette en nødvendighet, også om man ikke skal se på eller fotografere solen. Solstrålen som kommer ut av okularet dersom man sikter direkte mot solen er skadelig for både øynene dine og utstyret som settes på teleskopet. Okularer, speil, kamera, etc. Skal du fotografere eller se på solen må du ha et solarfilter.

Celestron duggkåpe for C6″ & C8″ tuber

Når mørket faller på kommer også luftfuktigheten snikende. Har man tatt 25 bilder á tre minutter, og bare mangler syv til – da er det sånn passe irriterende om den ytterste linsen dugger igjen. Denne saken gjør at det ikke dugger på linsen.

M48x0.75 Canon EOS adapter

Dette er altså samme som T-ringen på det gamle teleskopet. Dette fester man kameraet på.

Laserkollimator

Dette er et hjelpemiddel som gjør kalibrering av speilene i teleskopet enkelt.

Lommelykt med rødt lys

Nattsynet er superviktig når man skal se på himmelen i mørket. Rødt lys gjør at man ser det man driver med, og beholder nattsynet. Å lese meldinger på mobilen er sånn passe uaktuelt mens man holder på.