Starten på noe nytt

Dette er den første blogposten på deepsky.no. I denne skal jeg fortelle litt om meg og interessen som nå har ført til opprettelsen av denne websiden.

Kyrre Johansson er navnet. Født og oppvokst i Oslo, og har bodd i Trysil, på Siggerud, på Nesodden, på Kolbotn, i Oslo sentrum, i Fetsund og nå bor jeg på Bjørkelangen.

Så langt tilbake jeg kan huske har jeg vært interessert i ting mange andre kanskje ikke har vært like glad i. Jeg vet for eksempel ikke hvor mange timer jeg har sittet ved den gamle spolebåndopptakeren til pappa og laget ekkolyder. Joda, du leste rett.

Etter hvert ble jeg også voksen, men rare hobbyer har jeg fremdeles. Jeg snakker (lytter mest, da) på den såkalte PR-radioen. Jeg har drevet nettbutikk mutters alene i kjelleren i flere år. Jeg har egen værstasjon på nett, og lynradar. Jeg har søkt om å få være vert for en radar som viser flytrafikk i innflygningsfasen på et kart. Slike ting.

På listen over hobbyer har jeg sikkert noen normale ting, også… som… tja…

I 2015 var jeg på dagstur med den håpefulle (da 5-åringen), og vi stoppet på Inspiria; et infotainmentsenter ikke langt fra Sarpsborg. På vei ut stakk vi innom butikken de har for å kjøpe noe gøy. Etter å ha dratt kortet måtte jeg gå tre turer ut i bilen for å få med meg det nyinnkjøpte teleskopet.

Teleskopet kostet den nette sum av 1990 kroner. Det er et flott nybegynnerteleskop; Sky-Watcher Startravel 80 – og det fulgte med et ganske stabilt stativ og noen okularer (små objektiver til å forstørre det man ser på med).

Etter noen søk på nett fant jeg ut at teleskopet jeg hadde kjøpt ikke var så ille. Det ble jo kjøpt på impuls, og jeg visste ingen ting om hvilke typer teleskop og utstyr som fantes. Stor var gleden da jeg fant ut at dette teleskopet kom fra en veldig stor og kjent produsent av slikt utstyr, og det fantes masse tilleggsutstyr å få tak i.

Det var starten på denne webside, for å si det slik. De to årene som har gått har jeg brukt på å teste ut om dette er noe for meg. Siden jeg kjenner meg like godt som mine egne bukselommer, vet jeg at jeg noen ganger hopper i ting uten å tenke for mye over kosekvensene. Det står en gitar her et sted som jeg kjøpte i 2002… har ennå til gode å sjarmere buksene av ei eneste jente med romantiske gitartoner…

Om et teleskop vil hjelpe meg med å skaffe dame? Neppe.

Sommeren 2017 gikk jeg litt all in med innkjøp av et ganske seriøst teleskop. Det som nå vil støve ned til nevnte håpefulle kanskje begynner å bruke det, det er et nybegynnerteleskop. Det nye er ikke det. Det er avansert. Vanskelig. Tidkrevende. Om jeg angrer på kjøpet? Det høres nesten slik ut. Ikke ennå. Jeg er fremdeles i fasen der jeg fikler med det nesten hver kveld, selv om det er regnvær og vindfullt ute.

Hva jeg har kjøpt

Etter flere måneder med research på nettet gikk jeg for en pakke med teleskop, stativ, polarstjerne-kamera, og et stjernefølgerkamera. På det språke de fleste som driver med dette, heter det;

  • Sky-Watcher Explorer 200 PDS
  • Sky-Watcher HEQ5 Pro ekvatorielt motorisert teleskopstativ
  • QHY Polemasterpolar alignment camera
  • Orion StarShoot Autoguider Camera
  • Orion 50mm Guide Scope
  • + masse mer stuff

Det kommer en egen blogpost om hva alt dette utstyret er.

Målet med;

er å spre det glade budskap med hvor gøy det er å stå ute først halve dagen for å sette opp og justere utstyret, og så halve natta for å ta bilder, og så en dag eller to for å etterbehandle bildene. Jepp! Moro!