Første stacket bilde av månen

Astrofotograferingen og redigeringen av bildene kommer seg. Dette bildet har jeg brukt til sammen ca fire timer på å få tatt, stacket og redigert. Det nye teleskopet har gitt meg et mye bedre utgangspunkt. Månen er større selv uten noen form for forstørring, og bildet blir skarpere. Her er fremgangsmåten jeg har fulgt.

Det har ikke vært mange skyfrie kvelder siden det nye teleskopet kom i hus. Endelig var det klart vær, og helg. Småen ble lagt etter en kort månekikkeseanse etter at teleskopet ble satt opp på verandaen. Hun må jo geekes tidlig som god geek skal bli 🙂

Dette er det første bildet jeg forsøker å stacke. For uinnvidde betyr det at jeg tar mange bilder som settes sammen i et dataprogram, som velger ut de beste bildene, og slår disse sammen til ett jeg kan redigere videre. Til bilder av sol og måne bruker jeg først Pipp, og så RegiStax.

Kort fortalt hjelper Pipp til med å beskjære og justere alle bildene slik at stackingen i Registax blir best mulig. Pipp er best på videofilmer av planeter der atmosfæriske forstyrrelser gjør at bildet hopper litt. Det fungerer fint med stillbilder også. Ut fra Pipp kommer det x antall bildfiler der motivet er plassert på midten. Gjør man det riktig er også all unødvendig luft rundt motivet fjernet.

Registax setter disse bildefilene sammen til ett bilde der det beste fra alle filene er samlet. Det er det som kalles stacking – eller stabling på norsk.

Man kan etterbehandle bildet i Registax, men det beste er å bruke Photoshop CS.

Under kan du se hvordan bildet ser ut rett fra kameraet, og når det kommer ut fra Pipp og RegiStax, og til slutt det endelige bildet.


Helt ubehandlet. Dette er rett fra minnekortet i kameraet.


Behandlet av Pipp og Registax før Photoshop


Behandlet i Photoshop. Noen foretrekker bilde nummer to med kun litt justeringer av kontrastene.

Bildet som kom ut fra denne prosessen er veldig mye bedre enn det jeg fikk ut fra det gamle teleskopet.


Dette bildet er tatt med et Sky-Watcher Startravel 80

For å komme frem til det ferdige bildet, har jeg fulgt denne Youtube-videoen: